Nationale voorleesdag senioren 2017

maandag 9 oktober 2017

Brood, zout en wijn


Brood omdat je gezond zult zijn, zout omdat je leven smaakvol zal zijn en wijn omdat je leven dan gelukkig kan zijn. 

Het verhaal speelt zich af in een zorgcentrum, Bethlehem genaamd. Dat betekent broodhuis, een mooie link naar het brood in het verhaal.

Katrien heeft een gelukkig leven gehad, nu is zij het zout in de pap kwijt, maar door een ontmoeting met Klaas verandert haar leven en keert het zout weer terug en daarmee ook een stukje levensgeluk.

Het verhaal gaat om levensgeluk; vroeger toen geluk heel gewoon was en men tevreden was met een boterham, een heerlijk knipboord dat toen, net na de oorlog, nog 5 cent kostte.

In het zorgcentrum speelt de boekenkast een belangrijke rol voor het ontmoeten van mensen en het geluk van 2 bewoners die elkaar vinden in een boek.                      

Het boek heet De visser en de zakenman, hoe verschillend kan het leven zijn. De visser leeft gelukkig en de zakenman moet voor dat geluk eerst 20 jaar hard werken. Wie is er nu het slimst en leeft er gelukkig?
                                                                                

De visser geniet van zijn gezin, leeft met een dankbaar hart en er zit muziek in zijn verhaal. Zoals we ook in 'de Zuiderzee-ballade' zongen, en 'Ik heb U lief mijn Nederland'. Als Klaas en Katrien opnieuw hun levensverhaal gaan delen met elkaar, ontstaat er een vriendschap die uitnodigt tot het samen drinken van een glas wijn. 

Mooi dat geluk zo dichtbij kan zijn en dat mensen daardoor het zout in de pap opnieuw vinden. De bewoners van Neboplus genoten van dit verhaal. Enkelebewoners dronken een glaasje wijn met de verteller en een ieder werd getrakteerd op een advocaatje. Dan is geluk heel gewoon, en op Neboplus (alias Bethlehem) wordt nog steeds brood gebakken met zout anders is het smakeloos en 's avonds dan drinkt men een glaasje wijn, dan slaapt men zo fijn.

Met vriendelijke groet, De verteller, Bert van den Top

       

 

 

 

 

« terug naar overzicht