Lekker warm eten bij Neboplus

maandag 23 mei 2016

                                               Barneveld Vandaag
                                                   20 mei 2016

 

BARNEVELD - De geur van versgetrokken bouillon verspreidt zich uitnodigend door de ontvangsthal van NeboPlus. De vaste bewoners weten het al: het is bijna 12 uur en de warme maaltijd in het Grand Café komt zo op tafel. Geen gekoelde maaltijd, die tien dagen goed blijft, maar een verse maaltijd, met seizoensgroenten, klaargemaakt in de keuken door Wilco van de Beek en Herman Vlietman van Meesters in Smaak.

Door Judith van den Wildenberg

"Oh, we eten hier toch zo lekker, net als vroeger," verzucht mevrouw Fieret. "Ja, Fieret, van het zeebanket, dan weet je het wel! Ik weet wat lekker eten is hoor! Hier beneden samen eten vind ik veel leuker dan op je kamer. Dit is elke dag een klein feestje."

Dat zie je aan de verwachtingsvolle en opgewekte gezichten van de mensen die binnenkomen, al dan niet met rollator of in de rolstoel. Men neemt plaats aan keurig gedekte tafels met stoffen servetten en echte glazen. En er is keuze: een procureurlapje (schouderkarbonade zonder bot, red.) of een rundersaucijs. De groenten en aardappeltjes komen in schalen op tafel en dat kan iedereen zelf opscheppen. Wie wat hulp nodig heeft, krijgt die ook: van medebewoners of van medewerkers/vrijwilligers.

Wilco van de Beek bekijkt het tafereel met innige tevredenheid. "Dit is fantastisch om te doen en het past precies in mijn visie met Meesters in Smaak. Ik heb passie voor eten en drinken, maar dan wel voor vers. Zo doe ik het in de catering en zo doe ik het hier bij de maaltijdverzorging".

Kans

"Ik ben erg blij dat het bestuur van NeboPlus mij een kans heeft geboden om ook de oudere mens van een verse maaltijd te laten genieten. Het is een fijne samenwerking, wij nemen wat taken over in de keuken zodat de mensen van NeboPlus zich meer bezig kunnen houden met de bewoners."

Omdat het gezellig is, eet je ongemerkt ook wat beter. Wilco: "Dit nodigt uit tot samen genieten. En natuurlijk brengen wij veel ‘ouderwets’ eten, eten dat je vroeger van je oma kreeg."

Regionaal

"Zo hadden we met Pinksteren heerlijke boontjes met spekjes en uitjes. We halen onze producten zoveel mogelijk bij de regionale aanbieders en als het kan biologisch. Dat helpt mensen om gezonder te blijven. Bovendien hebben de bewoners met een loopje naar het Grand Café meteen een beetje beweging.

Als mensen zelf wensen hebben, kunnen ze dat aangeven. Zo zei laatst een mevrouw, dat ze al in tijden geen asperges had gegeten. Nou, binnenkort staat het op het menu."

Keus

De bewoners en gasten hebben altijd de keus uit twee verschillende soorten vlees of vis.

"Ook dat is belangrijk, dat mensen zelf kunnen besluiten wat ze eten. En we zetten één maal per week de appelmoes erbij en een bak met verse zachte kropsla."

Ondertussen zijn we ruim een uurtje later en zit de maaltijd er weer op. Herman en Wilco krijgen veel opgestoken duimpjes en vriendelijke woorden van de bewoners. "Het was weer heerlijk, goed gedaan jongens!"

 

« terug naar overzicht