Wonen in een aanleunwoning

Eigenlijk woont u nog prima thuis, maar het onderhouden van een gezinswoning met ruime tuin wordt u toch echt teveel. Of misschien bruist u nog van energie, maar heeft uw partner ondersteuning nodig. Dan kan een aanleunwoning een uitkomst zijn. Het grote voordeel van deze woningen is dat hulp letterlijk “om de hoek” is.

Drie kamers

Aan ons centrum zit een vleugel met ruim vijftig aanleunwoningen, dit zijn sociale huurwoningen. Ze hebben allemaal een woonkamer, een grote en kleine slaapkamer en een balkon. Elk appartement heeft een open keuken en een ruime badkamer met aansluiting voor wasmachine. De woningen zijn voorzien van een alarmeringssysteem voor noodsituaties. Deze woningen zijn van de woningstichting, Neboplus beheert de wachtlijst.

Wat zijn sociale huurwoningen?

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen die eigendom zijn van de woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning bij Neboplus moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • U moet zich inschrijven bij Neboplus voor een aanleunwoning bij Neboplus. 
  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn; inkomen tot € 38.035 (prijspeil 2019).  Via een IB 60 formulier kunt u bij de Belastingdienst uw gegevens opvragen.
  • U of uw partner heeft een indicatie voor zorg.

Wat als uw inkomen te hoog is?

Wanneer uw inkomen boven de sociale-huurwoning grens valt dan gelden er aanvullende eisen:

  • U heeft een zorgindicatie via de zorgverzekeringswet  van 10 uur zorg of meer met de verwachting langer dan een jaar deze zorg nodig te hebben.
  • U heeft een WLZ indicatie zorgzwaartepakket VV 4,5,6.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een aanleunwoning bij Neboplus kunt u contact opnemen met de ouderenadviseurs van Neboplus. 
U contact opnemen:

U ontvangt van ons een inschrijfformulier dat u kunt invullen en aan ons kunt retourneren. Wij nemen daarna nog telefonisch contact met u op.
U gegevens worden digitaal verwerkt op de wachtlijst binnen ons elektronisch cliëntdossier.

U staat op de wachtlijst?

De wachttijd voor een aanleunwoningen is gemiddeld 1.5 tot 2 jaar.
Het beheer van de wachtlijst wordt gedaan door Neboplus. Contact met aspirant bewoners vindt 1x per jaar plaats vanuit Neboplus. Wanneer u wijzigingen heeft in uw gezondheid of woonsituatie dan horen wij dit graag van u. Deze wijzigingen worden opgenomen in uw wachtlijstgegevens.

Wat als er een woning beschikbaar is?

Als er een woning beschikbaar komt, worden uw gegevens gedeeld met de Woningstichting Barneveld. Zij nemen dan contact met u op dat er een woning beschikbaar is. De woningstichting regelt met u de volgende zaken:

  • Verwerking persoonsgegevens, IB 60 formulier.
  • Bezichtiging.
  • Overdracht van de woning en de eventuele overname spullen huidige bewoner.
  • Opmaken huur/servicecontract.
  • Betaling van de huur/ servicekosten, deze verloopt via de woningstichting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze aanleunwoningen, neem dan contact op met ouderenadviseur Betty Groot Boerle of Gerda Huzen.

Bent u benieuwd wat bewoners over deze vorm van wonen en zorg zeggen, lees dan het interview met het echtpaar Van Losenoord.